Den nya ismen

Jag skulle vilja utlysa något slags ny ideologi som står i direkt motsats till prometeanismen, det vill säga tanken om att människan är överlägsen alla djur och har gudalika egenskaper. För att utveckla min tanke: det handlar alltså inte om att på något sätt ställa människan på andra djurs intelligensnivå; det rör sig snarare om människans intelligensnivå i proportion till henne själv. Med ”anti-prometeanismen” vill jag egentligen bara påminna om människans lillhet, människans djurhet och människans söthet. Ismen är på intet sätt riktat emot människan, den är bara ett slags inställning till människan som djurart och ska snarare hylla det söta, det enkla, det naturliga. Kanske ska det också fungera som en form av frågetecken i sammanhang där människan försöker dölja sin djuriskhet.

Här är en Liten Lista med stödord över ideologin, eller snarare ”attityden”. Med hjälp av den Lilla Listan försöker jag definiera mina tankegångar och mina associationer:

 • Tekniken, redskapen
 • Människans förvirrade relation till sig själv gentemot andras känslor
 • Tänderna, rumphålen
 • Alkoholen, drogerna
 • Grubblandet
 • Människan ur ett ickecentraliserat perspektiv
 • Fotbad, god mat
 • Hon går att styra med kognitiv beteendeterapi

Ett exempel på en cute människa är en vanlig människa. Observera gärna att jag har bildat en ny kategori (”Människan är så cute!”) som du kan se till höger på sidan, där jag samlar alla texter som jag tycker berör ämnet.

Annonser

4 thoughts on “Den nya ismen

 1. Emilia Felix skriver:

  skulle vilja se det djur som gjorde en sånhär lista och som tar upp möhligheten att det djuret inte är det främsta och intelligentaste av alla väsen.
  *muckar*

  idag i skolan, yes!, fick jag lära mig att chimpanser lr orangutanger lr ngt hade ett läte som de utstötte då de upptäckte mat. det dumma var att de ju inte vill låta, för då lockar ljudet till sig andra polers som också vill ta del av maten, så det de gjorde då, eftersom ljudet MÅSTE uppstå, är att de sätter en hand framför munnen så att så lite ljud slipper ut. det kanske är precis så vi också fungerar. precis så vi är. löser vår djuriskhet på bästa lämpliga vis, döljer det på bästa vis.

  påminner mig om när jag för några år sen vart jättefascinerad över våra sovförhållanden. att vi måste naturligtvis sova, men vi har gjort det så rent och mänskligt och förnuftigt med gulliga sängar, täcken, lakan, kuddar och örngott. who are we tryin to fool?! tänkte jag då.

 2. Maria Enerud skriver:

  det handlar inte om att jag egentligen ifrågasätter människans intelligensnivå i relation till andra djur; jag ifrågasätter människans intelligens i jämförelse med henne själv. förstår du ungefär hur jag menar? vi tror att vi är gud, men det är vi inte. inte mer än något annat djur.

  intressant det där med aporna! antagligen asintressant ur lingvistisk synvinkel. du får berätta mer om det eller skriv för fan förresten så mycket då kan om allt du får lära dig! är jättenyfiken.

  haha, sovförhållandena är jätteroliga. jag tror mina tankarn kring det här började när jag som litet barn utbrast i skratt när jag kom på att rulltrappor är rullande trappor. det har med tiden utvecklats till en fantastisk fascination över människans olika sätt att lösa problem, framförallt av det enkla skälet lättja.

 3. Emilia Felix skriver:

  bra reviderat inlägg, jag tror jag förstår nu! vi ska se på oss själva med samma ögon som vi ser på en fantastisk dokumentär kring exempelvis pingviner, som ofta kan vara smarta, gulliga, bedrövade, starka, hjälpsamma, uthålliga etc.
  stämmer det? är anti-prometeanismen ett försök att se på människan ur omänskliga ögon? så gott som det går dvs.

 4. Maria Enerud skriver:

  PRECIS! med ett icke-negativt nedvärderande. helt enkelt: med distans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: