En idiotförklaring av högerideologin

Klassbegreppet har åter gjort ett intåg i media och äntligen börjar högerpolitiken offentligt genomskådas. Plötsligt uppenbarar sig de tunna fundamenten i deras ideologi, det ohållbara i deras framtidsvision. Uttalande efter uttalande stammar de fram något om ”lönespridning” och ”fria val”; borgarna kan inte prata om klass utan att offentligt göra bort sig.

”Klasstillhörigheten är något man väljer”. Detta utlåtande bygger på premissen att individer har ett fritt förnuft som skapar och formar den helhet vi kallar för samhälle. I vetenskapliga sammanhang kallar man detta för ”metodologisk individualism” (motsatsen brukar vara metodologisk kollektivism, eller holism). Teorin är ett slags metod för att förklara saker i samhället med utgångspunkten att individen har ett fritt val och att samhällets strukturer är ett resultat av dessa fria val.

Till exempeIllustration: Marlena Lampinenl förklarar man prostitution med att prostituerade aktivt väljer att prostituera sig och vill inget hellre än detta, vilket säkert i enstaka fall stämmer om man frågar en enskild prostituerad. Problemet är bara – för en metodologisk kollektivist (eller socialist) – att valet och viljan är påverkad av ens sociala bakgrund och att man måste se individens val i ljuset av övergripande strukturer och ideologier, som t.ex. könsmaktsordning eller sexism. Valet är alltså inte oberoende eller fritt i den bemärkelsen, eftersom alla inte har samma möjligheter, förutsättningar eller utrymme att kunna välja fritt vad man vill göra med sitt liv.

Om man som anhängare av den metodologiska individualismen (t.ex. om man är nyliberal, ”jämställdist” eller främlingsfientlig) ska försöka svara på frågan varför vissa människor är rika och andra är fattiga, kan man omöjligt hänvisa till övergripande strukturer eller system (t.ex. klassamhället). Man har redan valt grundtanken om att människan har ett fritt förnuft som inte påverkas av övergripande strukturer och system. Istället talar man om fria motiv och rationellt tänkande: är man smart så ser man ju till att bli rik. Det är ju softare att äga en nyrenoverad villa än en hyreslägenhet med kackerlackor på köksbänken?! Alltså har man gjort ett smartare fritt val om man tillhör överklassen.

Klyftorna i Sverige ökar idag. För att förklara detta med hjälp av den individualistiska utgångspunkten måste vi alltså hävda att detta är en konsekvens av att individer i Sverige har valt att bli fattigare. Att medellivslängden för en person från underklassen är lägre än en person från överklassen menar individualisten är beklagligt, och… dumt! Vad korkat att välja att hamna i underklassen! De lever ju inte lika länge.

Det här har alliansen inte fått förklara närmre. De har undvikit att prata om problematiken i deras ideologi och kammar över den här glänsande flinten med tunna hårstrån bestående av låtsassynonymer som lönespridning istället för samhällsklass. Nu är klassbegreppet åter tillbaka i debatten och de måste börja stå för, och offentligt uttala, sin människosyn. Varsågoda, börja prata. Berätta nu för alla var ni står.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: