M och H, nu och då

Baku. Så vi vågade oss tillsist ut på Boulevarden där Eurovisionfesten redan är igång. Vi passerade en ”cool DJ” på en utomhusscen, en ryss som sjöng en låt som gick ”Oh, jag vill vara din Madonna”, ett konstverk gjort av gula och röda tändare, en stor ölballong, ett ”turisttåg” som tutade aggressivt åt oss för att vi gick ivägen samt en hög med skräp som man försökte dölja bakom en vägg där de hade målat tjejer med shoppingpåsar och killar med solglasögon.

En till ölkväll med M och H – två turkiska motpoler. M är väl ett slags muslimsk ateist, lyssnar på heavy metal och vapenvägrar, medan H är troende muslim, lyssnar på turkisk folkmusik och är mer patriotiskt lagd. De har ofta två helt skilda synpunkter, om nästan allting. Samtalsämnena vi behandlar är många och på gränsen till djupa, och även fast H för det mesta sitter tyst och lyssnar så deltar han genom att skratta eller komma med sina egna perspektiv ibland. Vi har utvecklat en jargong där allt är tillåtet att säga, och lägger fram en del nya idéer som resten av gänget prövar. Det är helt enkelt ett rätt trevligt umgänge, Frida, jag, H och M.

Tio dagar återstår av vår resa, tjugo har vi bakom oss. Den här veckan kommer staden festa; Boulevarden kommer dunka-dunka, den ”coola DJ:n” kommer fortsätta ockupera utomhusscenen, inne på arenan kommer kameror flyga omkring och filma 25 000 viftande europeiska flaggor och la Russie får förhoppningsvis douze points. Och nästa vecka kommer staden ligga bakfull och lyssna på Kaspiska havet som ostört fortsätter klucka. Festivalen kommer vara över, journalisterna kommer ha åkt hem. Crystal Hall kommer stå kvar och sopbilen utanför vår lägenhet kommer som vanligt hämta soporna varje natt runt 3.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: